OVER ONS

KWALITEIT, AMBIANCE EN GESCHIEDENIS
In het Koffiehuisje maken we de lekkerste koffie met onze Kees van der Westen espressomachine en bonen van koffiebranders de Bean Brothers. Deze Eindhovense heren bezoeken de koffieboeren persoonlijk, ze kunnen daardoor topkwaliteit garanderen en zich er ter plaatse van verzekeren dat er onder goede omstandigheden gewerkt wordt.
Ook vindt u bij ons allerlei versgemaakt gebak, broodjes en meer. U bent de gehele overdag bij ons welkom. Wij zetten ons in om u te serveren in een fijne sfeer!

Sinds 2017 is het Koffiehuisje te vinden in het Philipsdorp aan de De Jonghlaan in Eindhoven.
We vertellen graag wat meer over ons pand en haar bijzondere geschiedenis! 

In die tijd was een kruidenierswinkel heel anders dan nu. Producten zoals bijvoorbeeld suiker, meel of groene zeep waren niet voorverpakt. Alles werd door het personeel afgewogen en verpakt in zakjes. In deze winkel was ook een weegschaal beschikbaar voor moeders om hun pasgeboren kind te wegen!

1931: DE EERSTE ETOS
Van sportvereniging tot slagerij, in het Philipsdorp was alles Philips. Toch vond Anton Philips al twee jaar na de oprichting dat de Verbruiksvereniging verzelfstandigd diende te worden. Pas dertien jaar later zou dat gaan gebeuren. De drogisterij van de Coöperatieve Verbruiksvereniging ging voortaan door het leven als allereerste ETOS (Eendracht Toewijding Overleg en Samenwerking). Het bleef een zelfstandig bedrijf tot de jaren 70, toen Albert Heijn eigenaar werd. (Trouwens heel leuk..de lampjes die je op de foto hieronder ziet, hangen nu nog steeds bij ons!)

OOK NU NOG
is het Koffiehuisje er ook voor de buurt. Bijvoorbeeld; op maandagavonden wordt er gekookt door de chefs van De Buurtkeuken. Dit initiatief zorgt voor een plek waar buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten om samen te koken en te eten. Wijzelf vinden het fijn om 'lokaal' te werken, op onze kaart staan dan ook allerlei gerechten met ingrediënten van vlakbij. 

1910: EEN NIEUW DORP
Zoals Philips met Eindhoven verweven is, is het Koffiehuisje dat met Philips. En daarmee met het Philipsdorp. Een korte geschiedenis:

Aan het begin van de twintigste eeuw groeide de NV Philips Gloeilampenfabriek enorm. Er waren arbeiders nodig en daarom werd er in het gehele land geworven. Niet alleen de mannen, maar ook hun gezinnen waren welkom. De groei van Philips zorgde voor een steeds nijpender woningtekort. Reden voor het bedrijf om in de gemeente Strijp grond te kopen en zelf een dorp voor haar werknemers én familieleden te realiseren. In 1910 worden de eerste huizen gebouwd, het Philipsdorp wordt werkelijkheid.

1919: Philips Coöperatieve Verbruiksvereniging
Voor de Eindhovense middenstand was het personeel van Philips een zeer belangrijke groep klanten. De winkeliers wisten precies wanneer de arbeiders loonsverhoging kregen, en pasten daarop prompt hun prijzen aan. Tot grote ergernis van meneer Philips, per slot van rekening betekende dit namelijk dat zijn personeel niets extra's overhield na loonsverhoging omdat de kosten voor hen stegen. Hij besloot daarom zélf voor winkels te zorgen, in het Philipsdorp. De Coöperatieve Verbruiksvereniging was geboren en 'ons' pand werd in gebruik genomen als winkel voor het Philips personeel. Hier kon men tegen redelijke prijzen voorzien in de eerste levensbehoeften. Op deze foto zie je de Philips directie voor het Koffiehuisje, op 2 januari in 1919.